Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

“ICT zal bouwers grotendeels overbodig maken”

De klant stelt straks zelf zijn product samen met hulp van digitale ontwerpmachines die rechtstreeks toeleveranciers inschakelen voor het in elkaar zetten van bouwwerken. Prof. Hennes de Ridder , emeritus hoogleraar Integraal Ontwerpen aan de TUDelft, betoogt in Cobouw dat binnen tien jaar minstens 80 procent van het bouwvolume zonder adviseurs en bouwers en dus duurzaam zal worden gerealiseerd.

De digitale revolutie maakt dat het ‘scherm’ uiteindelijk het enig overblijvend en onmisbaar gereedschap van de mens wordt. Zonder scherm geen leven. Het scherm beheerst straks alle acties, transacties en percepties. De klant stelt zelf zijn product samen dat snel en met garantie thuis wordt afgeleverd. Nu zijn er al door de klant te bedienen digitale zoekmachines die reizen, muziek en kranten op maat kunnen leveren. Binnen niet al te lange tijd komen er ook veel ingewikkelder ontwerpmachines die complexe producten kunnen aggregeren die bij de klant thuis worden geassembleerd. Het is een fundamentele verandering, waar ook de bouwsector niet aan zal ontkomen. Integendeel, door de weinig complexe aard van bouwwerken zal zij de eerste sector zijn die dit gaat doen.

Op speelgoedschaal was het er al. Op de Lego-website kon je tot voor kort zelf een bouwwerkje ontwerpen met behulp van de Lego-ontwerpmachine. Dat kan omdat zowel de Lego-steentjes als de relaties tussen die steentjes gestandaardiseerd zijn. Als je ontwerp klaar is, kun je het fixeren en een week later wordt de bouwdoos met bouwtekening thuis bezorgd.

 

Lees verder op Cobouw

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl