Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

Consortium SCoop wint Slim&Snel aanbesteding Qua Wonen

 

Het consortium SCoop heeft de bijzondere aanbesteding Slim & Snel renoveren van QuaWonen gewonnen. QuaWonen was op zoek naar een samenwerkingspartner die een totaaloplossing voor duurzame renovatie van 240 woningen in Krimpen a/d IJssel kon ontwikkelen en uitvoeren. In de eindronde. met uiteindelijk drie kandidaten, gaf de combinatie van energieambitie en het duurzame wooncomfort in het concept van SCoop de doorslag

SCoop (simpel coöperatief) bestaat uit Cauberg-Huygen, Hemubo Bouw, Rudy Uytenhaak Architectenbureau en KCP. Zij werkten volgens de jury het meest energieambitieuze concept uit met een besparing van meer dan 60%, met volgens de juryleden ook  het meest duurzame wooncomfort tot gevolg. Cauberg-Huygen was in dit consortium verantwoordelijk voor duurzaamheid (A++ label, opdracht was label A) en samen met de aannemer ook voor de financiën.

 

Aanpak renovatie

Bewoners nemen tijdens de verbouwing twee weken hun intrek in een ‘hotelwoning’. Een ‘transformatorhuis’ gaat dienen als bouwdepot voor restmaterialen die in de omgeving een tweede leven krijgen en daarnaast als informatiepunt voor de buurt. Na renovatie voldoen de woningen aan het A++ label, het hoogst haalbare label voor bestaande bouw en dat alles ruim binnen het gestelde budget van QuaWonen.

De volgende energiebesparende maatregelen zijn genomen in het plan:

  • Goed geïsoleerde schil met drievoudig glas.
  • Comfortabel ventilatiesysteem gestuurd op aanwezigheid van de bewoner.
  • Zonnepanelen op het dak.

Vernieuwend opdrachtgeverschap

QuaWonen koos niet voor een traditionele aanbesteding. Er bestond namelijk behoefte aan een samenwerkingspartner die mee kon denken over een innovatieve, duurzame totaaloplossing. De corporatie bereidde zich in de afgelopen maanden voor op een radicaal ander selectieproces. In mei plaatste QuaWonen een ‘contactadvertentie’ in Cobouw waar ruim vijftig reacties op binnenkwamen. De tien coalities die na een preselectie overbleven, committeerden zich aan het vernieuwende proces dat op 20 juni bestond uit een tiental pitches van zeven minuten, gevolgd door juryvragen en eindigend met een openbaar jurydebat dat ter plekke resulteerde in de keuze voor drie kandidaten voor de eindprocedure. Deze drie kandidaten werden uitgedaagd om een duurzaam en innovatief totaalplan voor de renovatie te bedenken. Het plan van SCoop is uiteindelijk als winnaar uit de bus gekomen.

Tijdens de KMVG Praktijksessie Innovatief aanbesteden op 17 januari 2013 zal Teun Leuftink, programmamanager Slim & Snel ingaan op de unieke aanpak van dit aanbestedingsconcept. Daarbij bespreekt hij ook de mogelijkheden die deze aanbestedingsvorm voor zorg en onderwijs te bieden heeft.

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl