Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

Te weinig waardering voor groeikernen jaren '70

(3 oktober 2012)

Buitenstaanders hebben vaak weinig waardering voor de groeikernen uit de jaren’70, zoals Almere, Cappelle aan den IJssel, Hoofdorp, Houten, Purmerend of  Zoetermeer. Ze vinden ze eenvorming, verouderd en missen met name stedelijkheid.


Deze Atlas wil dat beeld bijstellen. Als uitgangspunt is de kwaliteit van de plek gekozen. Het gaat er namelijk niet om wat deze steden niet zijn, maar juist op wat die kwaliteiten zijn die bijdragen aan het zijn van aantrekkelijke woonsteden. De atlas bundelt de geschiedenis, de huidige situatie en de toekomst van deze planmatig gevormde steden.


De groeikernen zijn veertig tot vijftig jaar geleden gepland en gebouwd, maar nog steeds niet  voltooid volgens het oorspronkelijke blauwdruk plan. De korte ontstaansgeschiedenis is wel bepalend wel hun toekomst. De eigen kwaliteiten van deze steden moet als het vertrekpunt worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van deze plaatsen. Met name het uitgangspunt van het ontspannen  wonen in het groen, dichtbij voorzieningen.


Naast plankaarten en plattegronden brengen de fotoessays van fotograaf Theo Baart het gebruik van alledag van nieuwe steden in beeld.
De ontwikkeling van de groeikern biedt bovendien lessen voor de actuele stedenbouwkundige opgaven in Nederland.

Bron: KEI-Platform 31

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl