Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

"Scheiding corporatiebezit enorme operatie"

“De impact van de operatie om niet-commercieel en commercieel vastgoed administratief  te scheiden is voor de corporaties te vergelijken met de brutering midden jaren negentig”, aldus één van de conclusies van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) in een recent verschenen verkenning van de effecten en gevoeligheden van de toekomstige administratieve scheiding van het sociale- en commerciële bezit van de woningcorporatiesector, zoals het kabinet die voorstaat.

                                                                                                                                                           

 Conclusie is dat, ‘de impact van de scheidingsoperatie vergelijkbaar is met de brutering midden jaren ’90, het individueel maatwerk wordt voor corporaties, het veel evenwichtskunst vereist om alle takken gezond te houden en dat de financieringsstructuur in de sector enorm gaat veranderen’. CFV stelt verder dat om (gedrags-)risico’s te beheersen vooraf duidelijke kaders nodig zijn en een doordacht transitiepad.

De scheiding vraagt veel kennis en capaciteit, niet alleen tijdens de initiële scheiding, maar ook daarna in termen van besturing en risicomanagement. Zowel van de corporaties, de besturen en Raden van Toezicht zelf, als van de actoren daaromheen zoals gemeenten, huurdersorganisaties, WSW en de externe toezichthouders. Dit staan te lezen in de ‘Financieel Meerjarenverkenning van de corporatiesector na administratieve scheiding’ die CFV vandaag gepubliceerde.  

                                                                                                                                                                 

Lees verder op de website van de Vereniging van Toezichthouders van Corporaties

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl