Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

Van Eykelenburg (BNG): geen derivaten meer voor klanten

BNG heeft besloten geen derivatencontracten meer af te sluiten met klanten, zo heeft bestuursvoorzitter Carel van Eykelenburg op de website van BNH verklaard. Ven Eykelenburg vergelijkt derivaten met een supersnelle sportwagen. Professionele coureurs behalen er prachtige resultaten mee, maar voor onervaren en overmoedige bestuurders is de kans op brokken en ravage levensgroot.

 

Hoewel volgens Van Eykelenburg derivaten, mits verantwoord ingezet, grote waarde kunnen hebben voor de gebruikers, constateert hij dat sommige instellingen zich door adviseurs hebben laten verleiden om aan de andere kant van de tafel plaats te nemen en - gelokt door schijnbaar  aantrekkelijke vergoedingen - zich hebben verplicht tot betaling van een vergoeding wanneer de rente onder een bepaald niveau zou zakken. Dat is op zich al riskant; gevaarlijk is het als de omvang van de contracten buiten proporties is, vergeleken met de noodzakelijke financieringsmiddelen.

 

Van Eykelenburg constateert dat de beslissing om helemaal geen derivaten meer te verkopen in de toekomst kan leiden tot hogere financieringslasten.

 

Klik hier voor de verklaring van Van Eykelenburg

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl