Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Sportgebouw combineert sport en zorg
Maandag 12 januari 2015

Gemeente Heerhugowaard en zorginstelling Esdégé Reigersdaal beoordeelden het ontwerp van UArchitects en BAM voor Sportvoorziening ‘De Draai’ te Heerhugowaard als beste inzending. Het multifunctionele sportgebouw vormt een combinatie van sport? met zorgfuncties waarbij beide functies elkaar ondersteunen: er wordt een symbiose gecreëerd tussen sport en zorg.

De gemeente schreef in samenwerking met Synarchis een ambitieuze Design & Build aanbesteding uit, waarbij niet alleen op prijs wordt beoordeeld, maar waarbij met name de kwaliteit van het gebouw centraal stond. De vastgestelde aanneemsom is €4,6 miljoen.

Sociaal hart

Het ontwerpteam van UArchitects en BAM zorgde ervoor dat het sociale hart van het gebouw tevens een meerwaarde creëert voor het buurtplein. De levendigheid van de activiteiten dragen bij aan de uitstraling van het gebouw, die benadrukt wordt door de prominente hoofdentree.

De opdrachtgever vroeg om een combinatie van sport en zorg, waarbij niet alleen een NOC*NSF sporthal moest worden gerealiseerd, maar tevens een dagopvangvoorziening voor Esdégé Reigersdaal die in deze wijk verschillende woonvoorzieningen heeft voor cliënten. In de avonduren kan de wijk gebruik maken van de voorzieningen voor wijkactiviteiten. Ook diende het gebouw energieneutraal te zijn met een EPC-score van 0.

Bij het bepalen van de duurzaamheidsmaatregelen zijn ook het comfort van de gebruikers en de toekomstige exploitatielasten meegewogen. Uiteindelijk worden 720 m2 aan zonnepanelen op het dak en aan de zuidgevel gelegd, ledverlichting door het gehele gebouw, waterbesparende installaties, een gescheiden hemelwaterafvoer en balansventilatie.

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl