Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
"Declaratiechaos bij gemeenten"
Maandag 16 februari 2015

Het debacle met de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) herhaalt zich in de Wmo. Dat zien zorgaanbieders en leveranciers van declaratie- en facturatiesoftware gebeuren. De systemen die gemeenten momenteel gebruiken om declaraties van zorgaanbieders te betalen, voldoen totaal niet zo schrijft Zorgvisie op haar site.


Zorgaanbieders staan vergelijkbare problemen te wachten rond de uitbetaling van declaraties door gemeenten als de chaos die momenteel speelt met de uitbetaling van het pgb door de SVB. De meerderheid van de gemeenten is technisch niet in staat om facturen van aanbieders te betalen.

Dat zegt onder andere Bas van Nieuwkerk, algemeen directeur bij Care Expert, specialistische dienstverlener in het declareren en factureren van zorgbudgetten. Van Nieuwkerk baseert zijn uitspraak op basis van klantgesprekken met zorgaanbieders. 'Ik heb klanten die werken voor 67 gemeenten. Bovendien ben ik bij verschillende bijeenkomsten over de iWmo geweest. Dat is de officiële VWS-standaard om betrokken partijen te ondersteunen bij de transitie van AWBZ naar Wmo 2015. Daar komt sterk naar voren dat op een paar gemeenten na nog geen enkele gemeente het hele traject kan doorlopen van declaratie tot uitbetaling.'

Lees verder op Zorgvisie


Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl