Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Transformatie van serviceflats kansrijk
Maandag 9 maart 2015

De klassieke serviceflats, die in jaren 60 en 70 zijn ontstaan, hebben ook in de 21e eeuw volop kansen. Dat blijkt uit het rapport Transformatie van serviceflats. Complexen kunnen profiteren van de vergrijzing, de veranderingen in de financiering van de langdurige zorg en de toenemende zelfstandigheid van ouderen. Het concept moet dan wel in een nieuwe jas gestoken worden.

De publicatie maakt besturen en eigenaren van serviceflats wegwijs in ontwikkelingen in ‘hun markt’ en reikt hen strategieën aan voor een aantrekkelijk en toekomstbestendig woonzorgserviceproduct. Daarnaast bieden auteurs Tineke Lupi, Netty van Triest (Platform31) en Lennart Homan (TimesLab) handvatten voor gemeenten en provincies die met de problematiek van verouderde en leegstaande flats geconfronteerd worden.

Uit het rapport blijkt onder meer dat de formule van de traditionele serviceflat bouwkundig en organisatorisch verouderd is. Complexen moeten daarom een meerjarenbeleid gaan voeren dat gericht is op het moderniseren van het concept naar de wensen van hedendaagse ouderen: een levensloopbestendige woning, in een beschutte woonomgeving met een flexibeler georganiseerd en goedkoper servicepakket.


Advies

De auteurs Tineke Lupi en Netty van Triest (Platform31) en Lennart Homan (TimesLab) geven in het laatste hoofdstuk een duidelijk advies aan besturen en eigenaren van serviceflats waarin onder meer de bedrijfsmatige aanpak, marktpositie en strategisch vastgoedbeleid aan de orde komen.

Download het rapport op Platform31.

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl