Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Kwart miljoen voor falende ziekenhuistopman
Vrijdag 3 april 2015

Ex-topman Paul Rademacher van zorginstelling Zorgsaam in Terneuzen krijgt een afkoopsom van 238.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws.

Rademacher werd in september ontslagen, omdat hij volgens zijn toezichthouders niet daadkrachtig genoeg bezuinigde. Na zijn vertrek meldde Zorgsaam een verlies van 25 miljoen euro over 2014 te verwachten. De zorginstelling moet 400 werknemers ontslaan.

Uit stukken blijkt dat Rademacher akkoord ging met zijn ontslag, maar aanspraak maakte op een afkoopsom ter hoogte van één jaarsalaris van bijna een kwart miljoen en een langdurige wachtgeldregeling. Die zou hem recht geven op vijf jaar doorbetaling van bijna zijn volledige salaris. In totaal zou dat de zorginstelling 1,25 miljoen euro kosten.

Zorgsaam stapte naar de arbitragerechter om Rademacher te kunnen ontslaan met een vergoeding van maximaal 75.000 euro. Volgens de zorginstelling heeft de ex-topman zich schuldig gemaakt aan financieel wanbeheer, waardoor de organisatie op de rand van faillissement bungelt.

De arbitragerechtbank oordeelde onlangs dat de topman zijn verplichtingen niet ernstig heeft veronachtzaamd, maar toch geen recht heeft op het wachtgeld. Het college vindt het “niet aanvaardbaar” dat Rademacher van een “mede door zijn toedoen bijna failliete zorginstelling uitbetaling van een torenhoog wachtgeld verlangt.” Zorgsaam moet hem wel een afkoopsom van 238.740 euro betalen.

Mogelijk betaalde de zorginstelling ook zijn salaris ruim vijf maanden door. Dat kostte inclusief premies nog eens 138.000 euro. Zorgsaam wil niet reageren. “Wij doen hierover geen uitspraken”, aldus woordvoerster Margaret Lafort. “Dat vinden wij niet chique.” Rademacher en zijn advocaat waren onbereikbaar voor commentaar.

Bron: RTL

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl