Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Monumentale steden groeien harder
Woensdag 27 mei 2015

Monumenten dragen meetbaar bij aan de aantrekkingskracht van een stad. Monumentale steden groeien harder, hebben minder last van vergrijzing en de huizenprijzen ontwikkelen zich er gunstiger. 

Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten. In de monumentale stad neemt de (potentiële beroeps)bevolking nog toe, terwijl die in veel andere steden krimpt. De bevolking is er gemiddeld hoger opgeleid en jonger. 

De ranglijsten laten zien dat de verschillen tussen steden toenemen. Dit gaat meestal ten faveure van de monumentale steden. Uit het onderzoek dat in de nieuwe Atlas voor gemeenten wordt gepresenteerd, blijkt dat monumenten meetbaar bijdragen aan de aantrekkingskracht van een stad. Dat komt omdat mensen graag in een monumentaal pand wonen en werken, maar ook omdat een monumentale binnenstad de aantrekkingskracht van de stad als geheel vergroot. 

De prijs van een huis is in de monumentale stad de laatste tien jaar met acht procent gestegen, terwijl die in andere steden gemiddeld genomen is gedaald. Huizenprijzen liggen in monumentale steden gemiddeld hoger dan in hun omgeving. In niet-monumentale steden liggen de prijzen juist lager dan in hun omgeving. Een bewoner van een monumentaal pand midden in de meest monumentale binnenstad van Nederland is bereid om 125.000 euro meer voor zijn woning te betalen. Een bewoner van een niet-monumentaal pand in een niet-monumentale omgeving, maar op fietsafstand van een monumentale binnenstad, is nog altijd bereid om daar zo’n vijfduizend euro meer voor te betalen.

Monumenten trekken niet alleen meer bewoners, maar ook meer toeristen naar de stad. Ook dat levert zo’n stad iets op. Maar daar staan kosten in de vorm van overlast tegenover. Per saldo staat de bijdrage die toeristen aan de stad leveren niet in verhouding tot de meerwaarde van monumenten voor het woon- en leefklimaat van de inwoners van de stad

Bron: VNG

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl