Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
'Bestuur UvA negeerde waarschuwingen over huisvestingsplannen'
Vrijdag 19 juni 2015

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft volgens een reconstructie van het Parool de afgelopen jaren stelselmatig waarschuwingen  vanuit de ondernemingsraadover de kosten van vastgoedprojecten weggewoven.

De reconstructie  van het Parool is  mede gebaseerd op interviews en verslagen.

De leningen dwingen de universiteit nu tot forse bezuinigingen. Al in 2004 voorzag de ondernemingsraad 'een enorm risico in de eindfinanciering' van de vastgoedprojecten, wat ten koste zou kunnen gaan van de hoofdtaken van de UvA: onderwijs en onderzoek. In de jaren daarna ging de ondernemingsraad steeds akkoord met projecten voor nieuwbouw en renovatie. Maar daarbij werd steeds nadrukkelijk gewezen op de risico's.

Vorige maand werd het Maagdenhuis door medewerkers en studenten uit onvrede met de gang van zaken rondom de universiteit. Huisvesting en speculeren met vastgoed speelde daar een grote rol in. Dat leidde uiteindelijk tot het vertrek van topvrouw Louise Gunning.

Een commissie met oud-GroenLinksleider Femke Halsema gaat onderzoeken of de UvA verstandig opereerde. De Onderwijsinspectie houdt de UvA extra in de gaten vanwege de wankele financiën.

Zo lijkt het zoveelste fiasco met maatschappelijk vastgoed zich aan te dienen.

Lees het hele artikel in Het Parool

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl