Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
'Boekhoudfoutje' Internationale School slaat gat van 12 miljoen
Dinsdag 14 juli 2015
Door een rekenfout is in de exploitatie-opzet van de Internationale School in Eindhoven een gat ontstaan van 12 miljoen euro. Die opzet heeft een looptijd van 30 jaar. Wethouder Staf Depla (PvdA) en bestuursvoorzitter Meine Stoker van de Internationale School verwachten het gat te kunnen dichten, zonder bij de gemeenteraad aan te hoeven kloppen voor extra geld.

Het komende halfjaar gaan ze op zoek naar oplossingen. Zo wordt onderzocht of de school geherfinancierd kan worden en of onderhandelingen over de bedrijfsvoering nog iets kunnen opleveren. Die bedrijfsvoering is voor 30 jaar ondergebracht bij het consortium dat de school gebouwd heeft.
Het gat van 12 miljoen euro halveert volgens Depla sowieso al, doordat een paar aannames in het oorspronkelijke model van 2013 veel te somber waren. Het gaat dan bijvoorbeeld over de verwachte stijging van kosten voor gas, water en licht.

Wie is verantwoordelijk voor de rekenfout

Verder onderzoekt de gemeente hoe het zit met de aansprakelijkheid. Het adviesbureau Rebel, dat het financieringsmodel voor de school maakte, is verantwoordelijk voor de fout. Een bureau dat door de gemeente werd ingehuurd voor een 2e opinie, keek er overheen. Rebel ontdekte de fout daarna zelf. Die komt er op neer dat aan negatieve bedragen een rente-opbrengst werd toegekend. De gemeente hoopt met beide partijen tot een schikking te komen.

Op 9 september organiseert het KMVG het congres Risicobeperking bij Maatschappelijk vastgoed

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl