Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Openbaar aanbesteden kost architect veel geld
Woensdag 15 juli 2015

Bij openbare aanbestedingen moet een architect gemiddeld 160.000 euro investeren voor één opdracht. Dat blijkt uit een enquête onder 39 architectenbureaus die samen meer dan 2100 keer meededen aan een Europese aanbesteding.

Architecten die meedingen in een Europese aanbesteding hebben een kans van 1 op 5 om de voorselectie door te komen. Gemiddeld winnen zij 1 op de 4 keer. Maar ook dan verdienen ze er nog niet aan, omdat in 22 procent van de gevallen het project geen doorgang vindt. Voorbeelden zijn de Kunstencluster Arnhem, het Spuitheater in Den Haag en de bibliotheek in Utrecht. Met andere woorden, een bureau moet 24 keer inschrijven om vier keer geselecteerd te worden en daarvan één te winnen.

De kosten die bureaus daarvoor maken zijn redelijk simpel te berekenen. Die komen uit op zo’n 160.000 euro . Gemiddeld staat daar een vergoeding tegenover van zo’n 7000 euro. De onderzoekers waarschuwen wel voor dit cijfer, omdat uit de enquête blijkt dat een bureau vijftig keer een vergoeding heeft gekregen en een ander bureau negentien keer, samen meer dan de overige 37 bureaus. Ook de spreiding in hoogte van de vergoeding is groot.

Lees verder op Cobouw

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl