Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Instroom vluchtelingen zorgt voor ruimtegebrek scholen
Vrijdag 24 juli 2015

Diverse scholen in Nederland kampen met ruimtegebrek. Oorzaak is de aanhoudende toestroom van vluchtelingenkinderen. De scholen die ruimtegebrek hebben, zijn scholen waar migrantenkinderen tot achttien jaar worden klaargestoomd voor het reguliere onderwijs. Dat meldt ED.

Scholen in Helmond, waar vluchtelingenkinderen worden opgevangen om Nederlands te leren, zouden voor komend schooljaar ruimtegebrek verwachten. Een aantal leerlingen heeft het laatste jaar op de school erop zitten, wat weer ruimte maakt voor nieuwe leerlingen. De school wil na de zomer op zoek naar oplossingen voor het probleem.

Verschillende scholen in Eindhoven en Helmond trokken al eerder aan de bel over het ruimtetekort. De scholen wisten in mei al niet meer waar ze de leerlingen na de zomervakantie les moeten geven. Directeur Ine van Kemenade van de Wereldwijzer school in Eindhoven, pleitte in mei voor één groot taalcentrum, waar arbeidsmigranten en vluchtelingen samen met hun kinderen Nederlands kunnen leren. Hiermee moet niet alleen het capaciteitsprobleem opgelost worden, Van Kemenade denkt dat taalverwerving veel sneller verloopt als ouders, peuters en jonge kinderen in gezinsverband leren. De oudere kinderen leren al Nederlands in schakelklassen die zijn verbonden aan het voortgezet onderwijs.

Bron: NOG

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl