Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Blok zint op nieuwe greep uit kas corporaties
Vrijdag 4 september 2015

Het ministerie van Wonen smeedt plannen om premie te heffen op de staatsgarantie op sociale corporatieleningen, zo meldt Follow the Money. . Een kostendekkende regeling voor de achtervangpositie, is het idee. Maar waarom?  Die garantie heeft de staat nooit één euro gekost.

Wie  dacht dat na de invoering van de vennootschapsbelasting voor woningcorporaties (2008) en de verhuurdersheffing (2013) de corporaties het wel genoeg voor hun kiezen hadden gehad, heeft het mis. De ambtenaren van Stef Blok, minister van Wonen en Rijksdienst, hebben weer iets nieuws bedacht. De minister wil per 1 januari 2017 een vergoeding voor de overheidsgarantie (de achtervang) op sociale corporatieleningen.

Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), een onderlinge waarborgmaatschappij van de corporaties, borgt die sociale corporatieleningen. De gemeenten en de centrale overheid garanderen op hun beurt alle door WSW-geborgde leningen. Door deze constructie zijn die leningen voor de markt een soort kleine, niet genoteerde Nederlandse staatsleningen. Dat garandeert een bijzonder lage rente en dat is een groot voordeel voor de zeer rentegevoelige corporatiesector. Ongeveer een derde van alle kosten van de sector bestaat uit rentelasten.

Lees verder op Follow the Money

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl