Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Financiering grootste zeesluis ter werled rond
Woensdag 21 oktober 2015

De bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden kan beginnen; de financiering is rond. Daarmee is de breedte van zeventig meter definitief geworden en staat vast dat Amsterdam de allergrootste zeesluis ter wereld krijgt.

Met de bouw en het onderhoud van de zeesluis bij IJmuiden is circa vijfhonderd miljoen euro gemoeid. Dat maakt het consortium dat van de zomer de opdracht voor de sluis in de wacht sleepte, vanmiddag bekend.

Een consortium van BAM-PGGM, VolkerWessels en investeerder DIF kwam in juli als winnaar uit de aanbesteding voor de nieuwe, bredere poort naar de Amsterdamse haven. Nu is ook de financiering rond die het consortium, bovenop een deel eigen vermogen en een lening van de Europese Investeringsbank, los kreeg bij een consortium van banken.

De bouw wordt uitgevoerd door de aannemers BAM en VolkerWessels. Als onderaannemers verrichten Van Oord en Boskalis de baggerwerkzaamheden. BAM-PGGM, VolkerWessels en DIF nemen niet alleen de bouw en het ontwerp voor hun rekening, maar ook de financiering en het onderhoud voor 26 jaar. In juli werd bekend dat zij met hun bieding voor een zeventig meter brede sluis de voorkeur kregen boven vier andere consortia.

Lees verder op het Parool

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl