Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Florence stopt zorgverlening in niet-passend woonzorgcentrum
Donderdag 12 november 2015

Florence is sinds 1 november gestopt met de zorgverlening binnen woonzorgcentrum Wenckebach in Laak. Aanleiding zijn de veranderingen die gaande zijn in de zorg. Bewoners, familieleden, medewerkers en vrijwilligers zijn eerder dit jaar al uitvoerig geïnformeerd. Als gevolg van de beslissing zijn alle bewoners verhuisd naar een andere locatie.

 

Leveren zware zorg niet meer mogelijk

Door de vele veranderingen in de zorg blijven mensen met een lichtere zorgbehoefte langer thuis wonen en wordt de zorgvraag in de woonzorgcentra zwaarder. Zo ook in Wenckebach van Florence. Wenckebach is echter gebouwd als een traditioneel verzorgingshuis. Daardoor functioneert de locatie niet meer voldoende voor het leveren van zware zorg. Voor Florence reden te stoppen met het verlenen van de zorgverlening binnen het woonzorgcentrum in Laak. De laatste bewoner verhuisde op 1 november.


Passende nieuwe omgeving voor bewoners

Een aantal bewoners van Wenckebach heeft door de beslissing van Florence direct van de mogelijkheid gebruikgemaakt om dichter in de buurt van hun kinderen te gaan wonen. De overige bewoners hebben een passende en zorgzame omgeving gevonden op andere woonzorglocaties van Florence en van andere zorgverleners. De verhuizing heeft plaatsgevonden in samenspraak met de bewoners en hun familieleden. Daarbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met hun wensen.


Niet meer voldoen aan huidige eisen

Het belangrijkste punt waaraan Wenckebach volgens de huidige eisen niet meer aan voldoet, is de brandveiligheid. Om het woonzorgcentrum geschikt te maken voor zware zorg zou een langdurig en kostbaar traject moeten worden opgestart. Omdat Wenckebach over een aantal jaren plaatsmaakt voor nieuwbouw, is dit een investering die verhuurder Staedion niet meer maakt.

 

Deel zorgmedewerkers al herplaatst

De beslissing om te stoppen met de zorgverlening heeft gevolgen voor de ruim tachtig zorgmedewerkers. Voor 43 zorgmedewerkers is al een nieuwe werkplek binnen Florence gevonden. De overige medewerkers zijn boventallig. Ook voor hen wordt bekeken of en hoe zij binnen Florence een nieuwe werkplek kunnen vinden.

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl