Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Canadese kerk installeert zonnepanelen in glas-in-lood
Donderdag 26 november 2015

Wie denkt aan zonne-energie, ziet al snel donkerblauwe zonnepanelen op daken voor zich. Een kerk in de Canadese stad Saskatoon koos voor een andere optie. De zonnepanelen van het kerkgebouw zijn geïntegreerd in glas-in-loodramen.

De Kathedraal van de Heilige Familie in Saskatoon is de eerste kerk die zonnepanelen in glas-in-lood zet, aldus de Canadese omroep CTV News maandag. De voorstelling in glas-in-lood heet Lux Gloria, ofwel Glorieus Licht (foto).

De drie enorme glas-in-loodramen hebben afmetingen van 11,3 bij 3,7 meter. In de ramen zijn 1013 polykristallijne zonnecellen met de hand gesoldeerd. Er is gekleurd zilver gebruikt om de zonnecellen niet al te veel te laten opvallen in het kunstwerk. De panelen geven 2500 kilowattuur energie per jaar. Dat is ongeveer 20 procent van het jaarlijkse verbruik van een gemiddeld Canadees huishouden.

Het idee voor het technische hoogstandje is van Sarah Hall uit Toronto. Met haar Studio Hall heeft ze al meerdere keren glas en zonnepanelen gecombineerd. Voor haar was het een uitdaging om oude kunstzinnige vormen als glas-in-lood te combineren met moderne technieken. Door zonnepanelen niet te verbergen op daken, hoopt ze het bewustzijn rond het gebruik van groene energie te vergroten.

Bron: Ref Dagblad

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl