Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Brandbrief G4 over privatiseren bouwtoezicht
Dinsdag 4 juli 2017

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben een brandbrief naar de Eerste Kamer om de voorgenomen privatisering van het bouwtoezicht te verwerpen. De G4 vreest dat het toezicht verslechtert als een private aanbieder de controle van de gemeenten gaat overnemen.

Risicobeoordeling

De Tweede Kamer stemde in februari al in met het wetsvoorstel. Op verzoek van de Kamer was er toen een bepaling in opgenomen dat de gemeente bij het verlenen van de vergunning een risicobeoordeling maakt om de gevaren van het bouwwerk in kaart te brengen. Ook zou de gemeente tien dagen voor de oplevering toestemming moeten verlenen om het in gebruik te mogen nemen. Op die manier zou ze er, volgens de Tweede Kamer, op kunnen blijven toezien dat volgens de regels wordt gebouwd.


Afgeslankt 

Het voorstel dat dinsdag in de Eerste Kamer wordt behandeld is verder afgeslankt. De G4 vreest een stelsel waarbij ze moeten ingrijpen als het misgaat, maar niet adequaat kunnen toezien op de bouw. 'Omdat er een nieuwe Kamer zit die niet goed is geïnformeerd over de wet, hebben adviesbureaus die de kwaliteitsborgers mogen leveren – en hier goed aan verdienen – rechtstreeks invloed uitgeoefend op politici. Hier is sprake van belangenverstrengeling', aldus Nico Scholten, senior expert van het Expertisecentrum Regelgeving Bouw in de Volkskrant, die de brandbrief heeft gepubliceerd.   

 

In betere handen
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het toezicht bij specialisten uit de bouwwereld in betere handen. De privatisering van het bouwtoezicht staat sinds de Londense flatbrand opnieuw  in de belangstelling.

Bron: Binnenlands Bestuur

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl