Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Miljoenenstrop voor Rotterdam na fiasco met nieuwbouw school
Vrijdag 8 september 2017

De gemeente Rotterdam heeft 15 miljoen euro verloren vanwege het fiasco met de bouw van basisschool het Open Venster in IJsselmonde. 

Een deel van de houten school was al eerdere gedemonteerd omdat het bouwsel grote gebreken vertoonde. De nog overgebleven betonnen constructie, bedoeld voor de gymzalen, wordt eveneens afgebroken zodat het terrein bouwrijp kan worden opgeleverd. ,,Het college betreurt de wijze waarop het proces is verlopen, de vertraging van de realisatie van de school en de grote financiële schade’’, aldus Simons.

De problemen met de houten constructie kwamen aan het licht in 2016, enkele maanden voor de geplande opening van de basisschool. De gemeente liet de bouw stilleggen omdat muren, kozijnen en vloeren schots en scheef zouden staan. De gemeente wilde de drie verdiepingen afbreken, maar de aannemer Van Deelen (inmiddels failliet) bestreed dat er grote bouwfouten waren gemaakt.

De gemeente hield voet bij stuk, brak een deel van de nieuwbouw af en zocht een nieuw aannemer voor de herbouw van de houten school. Deze aanbesteding is dit jaar gestaakt en omdat geen enkel bedrijf interesse toonde om de klus te klaren.

Eerder was de schade geraamd op 7,5 miljoen, die is nu verdubbeld naar 15 miljoen. ,,We hebben besloten op basis van een nieuw ontwerp een nieuwe school op te leveren. De verwachting is dat de kinderen van het Open Venster eind 2020 in hun nieuw schoolgebouw terecht kunnen’’, schrijft de wethouder.

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl