Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Kankercentra Amsterdam en Utrecht samen
Maandag 3 oktober 2011

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, dat in kanker is gespecialiseerd, en het kankercentrum van het UMC Utrecht gaan vergaand samenwerken. Ze tekenen daartoe maandag een intentieverklaring.

Woordvoersters van beide instellingen bevestigden vandaag een bericht hierover in NRC Handelsblad. Beide ziekenhuizen worden eigenaar van het huidige ziekenhuis in Amsterdam en van een nog te bouwen centrum op het terrein van het academisch ziekenhuis in Utrecht. De zegsvrouwen willen echter nog niet van een fusie spreken.

Het NRC spreekt wel van een fusie. Het nieuwe instituut zou AVL-UMC Utrecht gaan heten. Die zou dan eigenaar worden van het huidige ziekenhuis in Amsterdam en van een nog te bouwen centrum op het terrein van het academisch ziekenhuis in Utrecht. De personeelsleden komen dan in dienst van het nieuwe instituut. Mogelijk komt op het terrein in Utrecht ook een landelijk centrum voor kinderoncologie.

Concentratie zorg

De samenwerking sluit aan bij de gedachte van het ministerie van VWS dat zorg zich moet concentreren. Hoe meer operaties in een bepaald specialisme, hoe meer vaardigheid.

Het is de bedoeling dat in beide kankercentra alle diagnoses en behandelingen op het gebied van kanker worden uitgevoerd. 'De combinatie wil een groot centrum worden voor veelvoorkomende kankers als borstkanker. Daarnaast willen we excelleren waar het de behandeling van zeldzame kankervormen betreft.'

'Geen ontslagen'
De personele gevolgen worden komend jaar uitgewerkt. Er is een groeiambitie, dus ontslagen zijn niet aan de orde. De woordvoerster van het Antoni van Leeuwenhoek zegt dat alle kankerpatiënten met meer ingewikkelde aandoeningen in een kankercentrum terecht moeten kunnen in plaats van een algemeen ziekenhuis. 'En daar past dit in.' De Amsterdamse instelling werkt ook al samen met ziekenhuizen in Hoofddorp en Lelystad.

Bron: Trouw

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl