Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Strukton verkoopt pps-projecten aan DIF
Donderdag 27 oktober 2011

Strukton Groep en DIF Infrastructure II (DIF) hebben een principeovereenkomst getekend voor de overdracht van 80% van de aandelenbelangen van Strukton in zes pps-projecten.  Deze projecten hebben een totale waarde van ongeveer € 2,3 mrd en hebben een contractuele looptijd na de bouwfase van 20 tot 28 jaar. Het huidige commitment van Strukton aan de zes projecten is € 29,5 mln, inclusief toekomstige stortingsverplichtingen op de achtergestelde leningen.

De intentie van deze transactie is om 80% van het aandelenbelang in deze portefeuille over te dragen aan DIF.
De overeenkomst heeft betrekking op de volgende pps-projecten: Kromhout Kazerne Utrecht, Kantoor Dienst Uitvoering Onderwijs en Belastingdienst Groningen, Montaigne Lyceum te Den Haag, kantoor ministerie van Financiën te Den Haag, afvalwaterzuiveringsinstallatie Harnaschpolder / Houtrust te Den Hoorn en Scheveningen, A15 Maasvlakte-Vaanplein.


De werkmaatschappij Strukton Integrale Projecten blijft verantwoordelijk voor het dagelijkse management van deze belangen. Vanwege de blijvende betrokkenheid van Strukton zullen de belangen proportioneel geconsolideerd blijven, maar de – non recourse – schulden zullen dalen van € 175,1 mln naar € 58,2 mln (stand halfjaarcijfers 2011).


Raymond Steenvoorden van de Groepsdirectie van Strukton, over de transactie: ‘We blijven volledig gecommitteerd aan de pps-markt. Dit is en blijft een belangrijke markt voor Strukton, waar wij ons onderscheiden met onze beschikbare kennis op het gebied van integraal ontwerp, life-cycle costing en SPC management. Onze kennis en ervaring met DBFM(O) kunnen we aanwenden voor een optimale oplossing voor onze klanten. Deze verkoop aan DIF is voor Strukton van strategisch belang omdat we op deze manier vermogen vrijmaken, waarmee we ook in toekomstige pps-projecten een voorname rol als verschaffer van eigen vermogen kunnen blijven spelen.’


In het kader van de beoogde transactie zijn nog diverse goedkeuringen vereist van financiers, opdrachtgevers en aandeelhouders. Zodra de benodigde goedkeuringen zijn verkregen, zal de transactie worden geëffectueerd. De verwachting is dat deze transactie nog in 2011 zal worden afgerond.


DIF is een onafhankelijke fondsmanager gespecialiseerd in infrastructuurprojecten, zoals publiek-private samenwerkingsprojecten (pps) en duurzame energie (wind en solar). DIF is in 2005 opgericht en heeft een totaal beheerd vermogen van circa € 700 mln, verdeeld over drie fondsen. DIF heeft kantoren in Nederland, Engeland, Frankrijk en Duitsland.

 

Bron: PropertyNL

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl