Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Explosieve kostenstijging aanbestedingen architectendiensten
Donderdag 24 november 2011

BNA-voorzitter Willem Hein Schenk trekt vandaag tijdens de derde EU Aanbestedingendag aan de bel over de explosieve kostenstijging van 50 procent, die architecten moeten maken voor Europese aanbestedingen. Volgens Schenk bevestigt dit het beeld dat overheden steeds hogere eisen stellen aan architectenselecties voor kleinere opdrachten.

Nieuw onderzoek in opdracht van de BNA laat zien dat gemiddelde kosten voor architectenbureaus voor deelname aan Europese aanbestedingen in een jaar met ruim 50 procent zijn gestegen. Van 35.700 in 2009 naar 54.000 euro in 2010. Tegenover deze kostenexplosie staat tegelijkertijd een waardedaling van ruim 40 procent van de gemiddelde EU-opdracht. Van 360.000 in 2009 naar 215.000 in 2010. Volgens Schenk brengen “aanbestedingsprocedusres buitensporig hoge hosten voor het bedrijfsleven met zich mee. Rampzalig voor een sector die sinds het begin van de crisis al te kampen heeft met een omzetdaling van ruim veertig procent”.

De BNA pleit er al langer voor om aanbestedingsprocedures zo licht, proportioneel en goedkoop mogelijk te houden. Daarom heeft de BNA samen met de bouwmanagers in het afgelopen zomer het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Aanbesteden uitgebracht en aangeboden aan VNG-voorzitter Jorritsma. De BNA lobbyt in Den Haag en in Brussel voor proportionele selectiecriteria, verhoging van de aanbestedingsdrempels en verruiming van de referentietermijn van drie jaar

 

Bron: dearchitect.nl

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl