Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Landbouw in lege kantoren
Donderdag 5 januari 2012

Voor de miljoenen leegstaande vierkante meters kantoorruimte doemt een nieuwe bestemming op aan de horizon: groentetuin. Een proefproject in de oude IBM-schrijfmachinefabrieken aan de rand van Amsterdam moet de levensvatbaarheid bewijzen.

Moestuinen op braakliggende terreinen, op daken of aan de gevels; Urban Farming of stadslandbouw staat volop in de aandacht. De meeste projecten zijn kleinschalig, bedoeld om de cohesie in de buurt te versterken en de bewoners weer in contact te brengen met voedselproductie.

Niet grondgebonden teelt zonder daglicht

Een heel bijzonder en voor herbestemming veelbelovend initiatief is het onlangs gelanceerde De Groenten uit Amsterdam. Initiatiefnemers zijn NwA-architecten en hovenier Philip van Traa (Greenlung). Zij werken samen met Plant Lab een bedrijf uit Den Bosch dat nieuwe led-technologie heeft ontwikkeld waarmee groente en fruit zonder daglicht geproduceerd kan worden. De futuristische kweek is niet meer grondgebonden, maar stapelbaar en vergt veel minder watergebruik. Het allermooiste is dat de kweek overal kan plaatsvinden, van een inloopkast tot een leegstaande etage. Tijdelijk en permanent. De eerste proefopstelling komt in de oude IBM schrijfmachinefabriek langs de A4 in Amsterdam. ‘Het zijn drie enorme hallen, samen 24.000 m2, die al elf jaar leegstaan’, vertelt Martijn de Potter van NwA architecten. ‘Prachtige robuuste architectuur uit de jaren 60-70. Wij gaan nu maar een klein deel gebruiken en we gaan er ook zo min mogelijk aan doen.’

 

Korte afzetlijnen

Eigenlijk wilden ze hartje stad zitten, om aan te tonen dat elk gebouw geschikt is. Zij hadden hun oog laten vallen op de al jaren leegstaande etages boven het Food Plaza van Albert Heijn achter de Dam in het oude KPN-gebouw. Maar een hotel was hen voor. Nu zijn zij uitgeweken naar de rand van de stad. De Potter: ‘Het heeft ook voordelen. Wij willen naast de kwekerij een showroom maken om het concept uit te dragen en gasten te ontvangen. Dan is het niet ongunstig om vlakbij Schiphol te zitten. En de afzetlijnen naar de consumenten blijven kort.’ Rond de drie kilometer. Ultrakort vergeleken met de afstand die een gemiddelde maaltijd overbrugt voor die op ons bord ligt: 30.000 km. Zo rekende NwA architecten uit.

 

Geschikt voor leegstaande kantoorgebouwen

Een van de mooie aspecten - zeker uit oogpunt van herbestemming van leegstaande kantoren - is dat de kweek geen daglicht nodig heeft. De Potter: ‘Lichttoetreding is bij herbestemming vaak een struikelblok. Daglicht haalt de kern van een gebouw niet. In die kern kun je dus juist mooi de kwekerij situeren. Het is een introvert systeem.’ Omdat de kweekmethode gebaseerd is op stapeling, moet de ruimte wel een zekere plafondhoogte hebben, maar dat is een van de weinige ‘harde’ eisen. NwA architecten is nu in onderhandeling met IBM, maar, zegt De Potter, we hebben inmiddels meer aanbiedingen gekregen. In september verwachten zij de eerste oogst.

Kijk voor meer informatie

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl