Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Warmtewet: grote gevolgen voor woningcorporaties
Dinsdag 15 mei 2012

Het eerste voorstel voor de Warmtewet is bijna tien jaar oud.

Ook de beoogde invoeringsdatum van 1 januari 2013 staat alweer onder druk door de val van het kabinet. Maar dat invoering van de Warmtewet binnen afzienbare tijd een feit is, leidt weinig twijfel. Mogelijke consequenties voor woningcorporaties zijn fors.


Warmtewet

Het doel van de Warmtewet is bescherming van verbruikers (lees huurders), die warmte verplicht afnemen van een leverancier (lees woningcorporatie). Vanwege die verplichte winkelnering hebben zij immers geen keuze en verdienen volgens de wetgever extra bescherming. Waartegen?

  • Te hoge tarieven
  • Onacceptabele storingen
  • Niet transparante leveranciers

Drie zaken vormen de kern van de wet. Ten eerste een maximumtarief. Ten tweede minimumeisen aan kwaliteit van warmtelevering. Ten derde goede en transparante dienstverlening.

Forse financiële en administratieve gevolgen

De Warmtewet heeft grote gevolgen voor woningcorporaties. Enerzijds zijn er financiële risico’s. Anderzijds forse administratieve lastendruk. Omdat vaststelling van de Warmtewet aanstaande is, dienen corporaties zich gedegen op de belangrijkste gevolgen voor te bereiden. Ofwel breng financiële risico’s en administratieve gevolgen goed in kaart.  Uiteraard onder voorbehoud dat de Warmtewet in de huidige vorm aangenomen wordt. In samenwerking met Albert Koedam  en Frans Lemmens  -twee volgers van de wet vanaf het eerste uur- stelde Atriensis de notitie ‘Warmtewet: meer vragen dan antwoorden’ op als ondersteuning van corporaties bij de voorbereiding op de invoering. Regeren is vooruitzien.

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl