Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Investeringen in zorg bouw omhoog
Dinsdag 10 juli 2012

De zorgsector in Nederland groeit naar een bouwvolume ter waarde van bijna 2,5 miljard euro in 2014. Over twee jaar steekt ons land per hoofd van de bevolking 145 euro in de nieuwbouw en renovatie van hospitalen en verpleeghuizen.

Uit cijfers van Euroconstruct blijkt dat in West-Europa in de jaren 2009 – 2011 de zorgbouw een flinke veer heeft gelaten. De bouwproductie daalde in dat tijdvak met 15,8 procent tot een waarde van 18,2 miljard euro. Tegen de algemene lijn in stegen in dezelfde periode in Nederland de uitgaven in de zorgbouw met 11,3 procent. Vorig jaar alleen trok de productie met 8,1 procent aan en die trend zet zich voorlopig door.

Euroconstruct, de koepel van grote Europese bouwinstituten zoals het Economisch Instituut voor de Bouw in Amsterdam, schat in dat de bestedingen in de Nederlandse zorgbouw dit jaar met 9,1 procent oplopen tot 2298 miljoen euro. In 2013 gaat de productie nog eens met 6 procent omhoog waarna stabilisatie optreedt.  Nederland is niet het enige land in West-Europa waar de bouwers goed geld kunnen verdienen in de zorgbouw. Vooral in de Scandinavische landen worden grote sprongen voorwaarts gemaakt. Zweden verdubbelt de bouwproductie komende twee jaar en Denemarken blijft daar met een groei van 95 procent nauwelijks bij achter. Noorwegen en Finland stoppen respectievelijk 69 en 33 procent meer geld in de zorgbouw. Andere duidelijke groeiers zijn tot 2014 – verder durft Euroconstruct niet te kijken – België (50 procent) en Zwitserland (16 procent). 

In absolute bedragen staat Nederland in West-Europa op de derde plaats wat betreft de investeringen in de zorgbouw. Alleen Frankrijk (dit jaar 4,8 miljard euro) en Groot-Brittannië (4 miljard) geven meer uit. Dankzij intensieve campagnes op het vlak van de publiek-private samenwerking stonden de Britten jarenlang aan de top in de zorgbouw. In 2008 gaf het land nog 7,2 miljard euro uit. Het budget is sindsdien in sneltreinvaart geslonken tot een niveau dat komende jaren rond de 3,8 miljard euro zal schommelen.  België klimt naar een peil van 240 miljoen in 2014. De zuiderburen geven dat jaar slechts een tiende uit van wat Nederland investeert aan zorgbouw. De uitgaven van Duitsland liggen vrij constant op het niveau van 1,9 miljard euro.  In Centraal Europa maakt Tsjechië goede vorderingen. Het land investeerde in 2008 nog slechts 171 miljoen maar geeft inmiddels jaarlijks tussen de 600 en 700 miljoen uit, vergelijkbaar met Polen.

Bron: cobouw

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl