Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Private investeringen in zorg nemen toe
Vrijdag 31 augustus 2012

Net als in 2011 neemt het aantal transacties in de Nederlandse gezondheidszorg dit jaar opnieuw een vlucht. Naar verwachting verdubbelt het aantal deals ten opzichte van vorig jaar tot boven de vijftig. Economische schommelingen lijken groei in de gezondheidszorg niet in de weg te staan. Investeerders en zorgpartijen zien - juist nu de discussie ten aanzien van de zorgbekostiging oploopt - kansen om andere partijen over te nemen. De verwachting is dat het aantal deals in 2012 tot boven de vijftig uitkomt. Vorig jaar waren dit er nog geen dertig. Dat blijkt uit een marktanalyse van adviesbureau Boer & Croon.


Dagmar Enklaar, partner bij Boer & Croon: 'Reden voor het alsmaar stijgende aantal overnames in het segment zorg is de drang naar krachtenbundeling en efficiency, dit als gevolg van de bezuinigingen. Bovendien merken we dat het begrip van de werking van de gezondheidszorg in Nederland onder investeerders toeneemt. Waardoor men risico's beter kan inschatten.' Het aantal deals in zorgverlening (cure/care/paramedisch) is fors gestegen ten opzichte van vorig jaar.
Een substantieel deel van de overnames in de zorg (tussen de 30 en 40 procent) wordt gedaan door private equity. Enklaar: 'We signaleren dat investeerders steeds meer kennis krijgen over de markt. Hierdoor kunnen zij risico's beter inschatten en durven zij eerder te investeren in zorgverlening. Dat zien we ook terug in de cijfers.' Daarnaast zorgen private investeerders voor een efficiëntieslag in de zorgmarkt. 'Iets wat in tijden van bezuinigingen zeer gewenst is.
De becijfering van Boer & Croon heeft betrekking op alle deals met een Nederlandse target met significante exposure aan de gezondheidszorg. De farmaceutische industrie is hiervan uitgesloten, evenals bestuurlijke fusies van zorginstellingen. De focus ligt puur op overname van aandelen, activa transacties dan wel het stichten van een joint venture. De analyse biedt dus een overzicht van het aantal ‘pure' zorgdeals in de Nederlandse markt.

Klik hier voor de pdf

 

Bron: Zorgmarkt

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl