Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Gemeenten verliezen €3,9 tot €4,4 miljard euro op grondexploitatie
Maandag 29 oktober 2012

Gemeenten lijden in totaal € 3,9 tot € 4,4 miljard verlies op grondexploitatie. In 2011 hebben zij € 2 miljard van dat verlies genomen. Eerder werd al € 0,9 miljard aan verliezen genomen, waardoor gemeenten nu nog tussen de € 1,0 en 1,5 miljard afboeken. Dit blijkt uit een onderzoek van Deloitte.

Dit onderzoek is voor het derde jaar op rij uitgevoerd in opdracht van de VNG, het ministerie van BZK en het ministerie van IenM. Vorig jaar raamde Deloite het totale verlies nog op € 2,9 miljard.

Bouwplannen

Gemeenten werkten het afgelopen jaar met succes aan meer afboekingen en het schrappen of aanpassen van bouwplannen. Tegelijkertijd worden ze geconfronteerd met opnieuw oplopende verliezen. De reden van de oplopende verliezen ligt in de aanhoudende crisis op de woningmarkt. Gemeenten moeten daarom in regionaal verband alle bouwplannen onder de loep nemen, gezamenlijk herprioriteren en waar nodig schrappen in bestaande plannen.

Financiële rek eruit

Jarenlang was grondexploitatie de grootste eigen inkomstenbron van gemeenten waaruit ze allerlei lokale voorzieningen konden financieren. De laatste jaren is grond echter een grote kostenpost geworden. Dat zet de gemeentelijke begroting en dus de voorzieningen onder druk.

Oproep VNG

Met alle andere bezuinigingen waar ook gemeenten mee worden geconfronteerd, is de financiële rek eruit. De VNG roept het Rijk op daarmee rekening te houden en bij het vaststellen van de diverse budgetten voor gemeenten naar het totaalplaatje te kijken, zodat lokaal beleid niet onevenredig zwaar wordt getroffen door de crisis.

Bron: VNG

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl