Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Nieuw kankercentrum voor kinderen haalt vermogen op bij particulieren
Woensdag 16 januari 2013
Het nieuw te bouwen Prinses Máxima Kinder Centrum voor oncologie gaat certificaten uitgeven en een grote, publieke inzamelingsactie houden om eigen vermogen te vergaren.
 

Dat eigen vermogen wordt gebruikt voor de realisatie van wat het grootste Europese kankercentrum voor kinderen moet worden.

De realisatie van het nieuwe ziekenhuis is een van de grootste publiek-private projecten in Nederland in lange tijd. Voor de bouw van het ziekenhuis, dat in Utrecht wordt gevestigd, is zo’n €225 mln nodig. Om dat geld bij banken en andere geldschieters los te krijgen moet het ziekenhuis eerst een eigen vermogen opbouwen.

Crowdfunding

De overheid betaalt niet mee aan het ziekenhuis, waarin de zorg voor kinderen met kanker — nu nog verspreid over zeven verschillende ziekenhuizen ­— wordt geconcentreerd. Dat moet de kwaliteit van de zorg ten goede komen. Het is voor het eerst dat een ziekenhuis met behulp van crowdfunding van de grond komt, zegt Frits Hirschstein van Kika, de stichting die fondsen werft voor onderzoek naar kanker bij kinderen.

De doelstelling van Kika, dat de fondsenwerving voor haar rekening neemt, is bij publiek en bedrijfsleven de komende maanden zo’n €30 mln op te halen. Vanaf februari kunnen particulieren voor €5 een symbolische steen van het nieuwe ziekenhuis kopen. Een liveshow bij de publieke omroep moet de actie kracht bijzetten.

Trend

‘Het wordt best spannend’, zegt ondernemer in de zorg en voorzitter van Kika, Jaap Maljers. ‘De overheid geeft geen garantie meer voor leningen voor nieuwbouw van dit soort instituten, maar tegelijk hebben we in Nederland nog niet de cultuur dat burgers dan zelf de handschoen oppakken en dat de maatschappij investeert.’

Maljers hoopt dat de inzameling voor het centrum het begin zal zijn van een trend, en dat de ‘coöperatieve gedachte’ steeds meer van de grond zal komen. Het Concertgebouw heeft vorig jaar certificaten uitgegeven om onderhoud aan het gebouw en muziekeducatie te kunnen financieren. Maljers: ‘Maar dit wordt veel groter.’

Redelijk succesvol

De uitgifte bij het Amsterdamse Concertgebouw was redelijk succesvol. Er werden duizend certificaten aangeboden, waarvan 70% werd verkocht. Er werd op die manier €8,7 mln opgehaald.

De plannen voor het centrale kankerziekenhuis voor kinderen zijn moeizaam van de grond gekomen. Er worden afdelingen van zeven ziekenhuizen samengebracht, die hun eigen artsen daardoor zien vertrekken naar dat ene grote instituut. Er is jaren gesteggeld over de plek waar het moest worden gehuisvest.

Kogel door de kerk

Sinds vorig jaar is de kogel door de kerk en hebben het ministerie van Volksgezondheid en de zorgverzekeraars zich achter het plan voor vestiging in Utrecht geschaard. De zorgverzekeraars hebben onlangs al €8 mln toegezegd uit hun innovatiefonds.

Bron: FD.nl

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl