Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Nieuwe tegenvaller cruiseschip voor Woonbron
Vrijdag 22 maart 2013

De Rotterdamse woningbouwcorporatie Woonbron is getroffen door een nieuwe kostbare tegenvaller met het cruiseschip ss Rotterdam.

Een schadeclaim van €40 mln op de Poolse overheid is door het Europese Hof in Straatsburg afgewezen. Dat heeft Woonbron tegenover deze krant bevestigd.

Tegenstrijdige beslissingen

De ss Rotterdam is voor Woonbron op een financieel debacle uitgelopen. In 2005 kocht de woningbouwcorporatie het oude cruiseschip om het als hotel, restaurant, conferentiezaal en werkplek aan de kade van Katendrecht te exploiteren. Aanvankelijk verwachtte Woonbron hooguit €6 mln euro te zullen steken in het schip. Dat werd uiteindelijk ruim €250 mln. Eind vorig jaar wilde Woonbron het schip voor nog geen €30 mln verkopen.

De eis tot Poolse schadeloosstelling stamt nog uit de tijd dat Woonbron het oude vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn in de haven van Gdansk wilde laten opknappen. Door de aanwezigheid van grote hoeveelheden asbest raakte Woonbron verstrikt in tegenstrijdige beslissingen van de Poolse autoriteiten en scheepswerven.

Lees verder op FD

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl