Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
ASML sponsort oprichting topinstituut
Woensdag 3 april 2013

ASML cofinanciert een nieuw op te richten universitair onderzoekscentrum dat zich zal richten op nanostructurering en andere thema’s relevant voor halfgeleiderfabricage. Met een eigen gebouw, eigen hoogleraren en in de orde van honderd promovendi moet het instituut in zijn niche tot de wereldtop gaan behoren. Dat meldt een bron uit de academische wereld. ASML ontkent noch bevestigt het initiatief.

ASML heeft vier universiteiten uitgenodigd een voorstel in te dienen: Aken, de gezamenlijke bètafaculteit in Amsterdam, Eindhoven en Nijmegen. De selectieprocedure start eind deze maand en moet later dit jaar een winnaar hebben opgeleverd. TNO en Fom hebben de Nederlandse kandidaten ondersteuning aangeboden.

 

Over de precieze invulling van het instituut wordt nog gesproken. Duidelijk is wel dat het onderzoek in lijn met het academische karakter een meer fundamentele insteek krijgt. ASML besteedt dat soort research nu meestal nog op projectbasis uit, maar zou meerwaarde zien in het bundelen ervan op één locatie. Het bedrijf zou ongeveer de helft van de kosten voor zijn rekening willen nemen, overheden en onderzoeksfinanciers moeten de andere helft financieren.

Bron: Mechatronica.nl

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl