Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Steeds meer leegstand in verzorgingshuizen
Dinsdag 25 juni 2013

Lege kamers in verzorgingshuizen: het komt voor en het zal steeds meer gaan voorkomen. Door veranderde wetgeving komen steeds minder mensen in aanmerking voor een plek in een verzorgingshuis. Het beleid van de overheid is er sinds 1 januari op gericht om mensen langer thuis te houden.

De vertrouwde wachtlijsten voor verzorgingshuizen zijn daarom als sneeuw voor de zon verdwenen. Sterker nog er staan al kamers leeg, bijvoorbeeld in de Zuiderschans in Den Bosch.  Er zijn daar al 13 appartementen onbewoond. Dat is 10 procent van het aanbod.

Verzorgingshuizen kunnen proberen de leeggekomen appartementen te verhuren aan ouderen die nog wel goed uit de voeten kunnen en die de woning zelf betalen. Maar in Zuiderschans lukt dat niet. Dit huis is te oud en de kamers zijn te klein.
"De nieuwe wetgeving betekent dat verouderde verzorgingshuizen op termijn zullen moeten sluiten", zegt directeur Bannenberg van zorgorganisatie Van Neynsel in Den Bosch. De huidige bewoners overlijden, er komen bijna geen nieuwe bij  en de appartementen zijn niet te verhuren.

Volgens Bannenberg hebben ze daarom bij de zorgorganisatie Van Neynsel besloten om het pand van Zuiderschans in 2015 te sluiten en te slopen. Er komt een modern ouderencomplex voor in de plaats.
Zorgorganisaties zullen in de toekomst woning moeten aanbieden voor ouderen die nog geen zorg nodig hebben. Maar in het complex moet wel zorg en hulpverlening aanwezig voor als dat in de toekomst nodig is. In Antoniegaarde in Den Bosch, een ander huis van Van Neynsel, is dat al mogelijk.

 Was het in het verleden zo dat mensen een indicatie kregen voor een verzorgingshuis en dan op de wachtlijst kwamen. Nu zullen ze zelf op zoek moeten naar een geschikte woonvorm voor de toekomst. Er is zelfs al een speciale website voor ouderenhuisvesting in zorgcomplexen. Op woonz.nl zie je wat er in jouw omgeving op dat gebied te vinden is.
Bij woonz.nl merken ze dat mensen op zoek zijn naar een appartement met in ieder geval een aparte slaapkamer en een eigen douche. Verder vinden ouderen veiligheid belangrijk en de gezelligheid in het complex.

 

Bron" Omroep Brabant

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl