Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
‘Brandpreventie niet op orde bij meerderheid verpleeghuizen
Woensdag 29 juni 2011

Bij het merendeel van de verpleeg- en verzorgingshuizen wordt niet voldoende gedaan om brand te voorkomen. De meeste instellingen zijn ook niet in staat op elk tijdstip van de dag bewoners te evacueren. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) in het Algemeen Dagblad.

 

De NVBR maakt zich grote zorgen over de situatie die in instellingen kan ontstaan als bewoners niet zelf kunnen vluchten. Zelfs de 'meest basale zaken' hebben zorgcentra niet op orde, aldus de woordvoerder. Uitgangen worden geblokkeerd, bankstellen die in de gang staan die brandgevaarlijk zijn en een vluchtblokkade vormen. Vaak hebben ouderen ouderwetse tv’s die altijd op standby staan en veel warmte afgeven.

 

Nachtbrand

Als er er 's avonds of 's nachts brand uitbreekt, komen veel instellingen in de problemen. In 2008 was het bij een ernstige brand in een verpleeghuis een geluk dat het overdag gebeurde. Er was genoeg personeel en bezoek om te helpen bij de evacuatie. In de avond en nacht zijn er veel minder mensen aanwezig.

 

Geinsche Hof

Afgelopen maandag vond in zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein een grote brand plaats. Daarbij raakten negen mensen ernstig gewond. Bewoners werden geëvacueerd door bouwvakkers, buurtbewoners en personeel dat van huis aangesneld kwam.

 

Inzet bhv'ers

De NVBR stelt ook dat de inzet van bedrijfshulpverleners (bhv'ers), speciaal opgeleide werknemers die het voortouw moeten nemen bij calamiteiten, nog een heel vaag gebied is. Tot 2007 gold de regel: één bhv'er per 50 werknemers. Die regel geldt niet meer, maar er is volgens de woordvoerder geen duidelijk beleid voor in de plaats gekomen.

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl