Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
'Oud-topman corporatie Twello moet 160.000 euro terugbetalen'
Vrijdag 13 december 2013

Oud-topman John de Roover van woningcorporatie Goed Wonen uit Twello moet een eenmalige uitkering van 160.000 euro terugbetalen aan IJsseldal Wonen. Ook wil de corporatie dat De Roover afziet van een afgesproken ontslagvergoeding van 95.000 euro. IJsseldal Wonen doet een moreel appel op De Roover en onderzoekt ook of er juridische mogelijkheden zijn om dat af te dwingen.

De corporaties Goed Wonen uit Twello en De Groene Waarden uit Gorssel zijn per 1 januari 2013 gefuseerd tot IJsseldal Wonen. Het salaris van De Roover is in twee stappen teruggeschroefd, aldus IJsseldal Wonen. Hij voldeed met zijn jaarsalaris van 133.000 euro bij Goed Wonen al niet aan de zogeheten governance code: hij verdiende te veel voor een corporatie met de omvang van Goed Wonen. Er was daarom al afgesproken dat zijn salaris zou dalen van 133.000 naar 113.000 euro. De Roover kreeg ter compensatie van die daling in 2012 een eenmalige uitkering van 190.000 euro, zo meldde de Stentor vorige week al. Daar ontstond onder meer in politiek Den Haag commotie over. Naar nu blijkt heeft De Roover daarna nog een compensatiebedrag van 160.000 euro gekregen. De Roover ging na de fusie verder als strategisch adviseur bij IJsseldal Wonen; hij was dus niet langer directeur-bestuurder. Als gevolg daarvan daalde zijn jaarsalaris van 113.000 euro naar 95.000 euro bruto. Ter compensatie kreeg hij dit jaar 160.000 euro. Daarbij is ook afgesproken dat De Roover 95.000 euro meekrijgt als hij buiten zijn schuld voor zijn pensioen moet vertrekken bij IJsseldal Wonen.

Het compensatiebedrag van in totaal 350.000 euro is vorig jaar goedgekeurd door de toenmalige raad van commissarissen van Goed Wonen. De huidige raad van toezicht van IJsseldal Wonen is echter niet blij met de regelingen. De raad van toezicht concludeert evenwel na overleg met een jurist dat het eerste compensatiebedrag van 190.000 euro niet valt terug te draaien. De raad van toezicht doet wel een moreel appel om de 160.000 euro die hij dit jaar heeft ontvangen terug te betalen en af te zien van de afspraken die zijn gemaakt over de vertrekregeling. De Roover heeft daar nog niet op gereageerd. De Roover zit thuis zo lang het onderzoek naar de juridische mogelijkheden om een ander af te dwingen loopt.

De kwestie heeft ook de aandacht van politiek Den Haag. Minister Stef Blok heeft de Tweede Kamer inmiddels via een brief op de hoogte gebracht. De minister noemt het handelen van de toenmalige raad van toezicht van Goed Wonen en de betrokken bestuurder 'teleurstellend'

Bron: De Stentor

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl