Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
ABN Amro: Snel gaan bouwen om vergrijzing op te vangen
Donderdag 13 maart 2014

Ouderen moeten steeds langer zelfstandig blijven wonen. Dat kan alleen als hun woning geschikt is. En dat kan nog knap lastig worden. Als we niet binnenkort met bouwen en aanpassen beginnen, zijn er in 2040 zeker 750 duizend woningen te weinig. Dat concludeert ABN Amro in een recent onderzoek. Mooie kansen voor de bouwsector dus.

Het lijkt nog ver weg, maar de senioren van 2040 zijn wél de dertigers en veertigers van nu. “Een gek idee om nu al na te denken over de huisvesting op je oude dag”, zegt onderzoeker Madeline Buijs in de sector econoom bouw en omroerend goed bij ABN Amro. “Maar toch is het nodig. Al is de situatie nu nog niet acuut, en is de grootste piek pas vanaf 2020, het is zaak om er wél vast over na te denken. Niets doen is geen optie.”

Miljardeninvestering nodig

Tot 2040 neemt het aantal huishoudens tussen 65 en 75 jaar met 42 procent toe. En -nog verontrustender- het aantal huishoudens boven de 75 jaar met maar liefst 122 procent. Buijs: “De minst mobiele groep groeit dus het hardst. Niet zo zeer in de randstad maar vooral in randgebieden zoals, Limburg en Zeeland. Daar wordt de nood het hoogst.” Om al die senioren van de juiste huisvesting te kunnen voorzien, is er tot 2040 een investering van miljarden nodig.

Geld dat gestoken moet worden in levensloopbestendige woningen, nultreden woningen of gewoon in seniorenflats. Er zijn allemaal mooie termen voor bedacht, maar uiteindelijk komen ze op hetzelfde neer: woningen die geschikt zijn voor ouderen.

Geweldige kansen voor bouw

Op dit moment telt ons land er zo’n twee miljoen van. Op termijn lang niet genoeg en dat kan nog wel eens voor grote problemen zorgen. “Tenminste, als er nú niks wordt gedaan”, zegt Buijs. “Er valt een hoop te renoveren en verbouwen én al die woningen hebben aanpassingen en voorzieningen nodig.”

Geweldige kansen dus voor de bouwsector. Woningen moeten gelijkvloers worden, er moeten alarmvoorzieningen in en speciale handgrepen in de douche en de wc. Dat vraagt om integrale oplossingen.

Buijs: “Aan de sector de taak om heel goed te luisteren naar de wens van de klant én vooral om dit samen met andere betrokken sectoren te doen. En niet achteraf, maar aan het begin van een project. Een heel andere manier van werken dus dan tot nu toe. En dat moet ook, want deze doelgroep is totaal anders.”

Bron: Bouwend Nederland

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl