Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
RvT WSG verrast door vele grondposities corporatie
Dinsdag 14 oktober 2014
De Raad van Toezicht van de Woningstichting Geertruidenberg (WSG) was niet op de hoogte van de vele grondposities die de corporatie door de jaren heen had ingenomen.  Dat gebeurde onder leiding van oud-directeur Peter Span. Voormalig vice-voorzitter Jan-Willem Wijsman van de RvT verklaarde dat maandag 13 oktober tijdens het getuigenverhoor voor de rechtbank in Breda. 

Daar vindt de civiele zaak van WSG tegen Span plaats. WSG wil de schade van het beleid onder Span verhalen op de ontslagen directeur.

Wijsman zei verder dat ook de verkoop van een woning aan een zoon van Span hem onbekend was. De verkoop van een woning aan een nicht van Span werd wel door de RvT tegengehouden. Hij zei ook dat spoedeisende beslissingen door voorzitter Frank Staal van de RvT werden goedgekeurd. Deze beslissingen werden later alsnog aan de rest van de

toezichthouders voorgelegd, maar het had volgens Wijsman geen zin om deze inmiddels uitgevoerde besluiten alsnog af te keuren. Hij had daar naar eigen zeggen ook nooit een aanleiding voor gezien.

Wijsman zag destijds geen probleem in het feit dat hij ook toezichthouder was bij zorginstelling De Riethorst. Hiermee deed WSG zaken. Staal was en is directeur van De Riethorst. Hij zei dat de omstreden vertrekovereenkomst met Span op eigen initiatief van de RvT werd opgesteld. Dit gebeurde nadat bleek dat WSG in grote problemen verkeerde.

Wijsman zei dat de RvT geen reden had om te twijfelen aan de integriteit van Span. Volgens Wijsman liet de RvT in de overeenkomst opnemen dat Span later op zijn handelen kon worden gesproken. In de uiteindelijke overeenkomst zou deze mogelijkheid zijn komen te vervallen.

De rechter oordeelde eerder al dat de schadeclaim van WSG, ter hoogte van 9,2 miljoen euro, op basis van de vertrekovereenkomst moest worden afgewezen. In de overeenkomst was volgens de rechter volledige kwijting opgenomen van de eventuele schade door het beleid van Span.

Na dit vonnis van de rechter besloot WSG de schade alsnog te verhalen in een civiele procedure.

Frank Staal, die aan het einde van de middag nog altijd wordt verhoord, bevestigde zojuist dat de RvT verrast werd door de vele grondposities die WSG had opgebouwd. 'Het werd ons duidelijk dat deze posities meteen moesten worden afgbouwd', zegt hij.

Staal verklaarde eerder vanmiddag dat hij pas na zijn vertrek bij WSG begreep dat hij als voorzitter van de RvT in spoedeisende gevallen zijn goedkeuring had gegeven aan transacties die in werkelijkheid al waren afgesloten. Van sommige deals wist hij naar eigen zeggen niets.

Als voorbeeld noemde hij de verkoop van een woning aan de zoon van Span.

 

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl