Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Hengelo blijft leningen verstrekken aan corporatie
Donderdag 23 oktober 2014
De gemeente blijft gewoon leningen verstrekken aan Welbions. Daarmee is het één van de weinige gemeenten in Nederland die nog zelf leningen aantrekken en doorgeven aan een woningcorporatie.

Dat is ook lucratief, zegt wethouder Mariska ten Heuw: zelf leningen verstrekken levert de gemeente jaarlijks ruim een miljoen euro op door de opslag die wordt gerekend. En financiële risico's zijn er niet. "Die zijn meer dan voldoende afgedekt", zegt Ten Heuw.


De geldleningen zijn actueel, nu Welbions gaat fuseren met Woonbeheer Borne. Het Hengelose college van B en W stemt daarmee in, mits de positie van Hengelo als borg en leningverstrekker niet verslechtert door de samensmelting. En het college is ook absoluut niet van plan om Bornse investeringen in onroerend goed te financieren. Daarvoor zal de fusiecorporatie een beroep moeten doen op het WSW (Waarborgfonds Sociale Woningbouw) of de gemeente Borne. Daardoor blijft een gescheiden systeem van geld lenen in stand, want Woonbeheer doet financieel zaken via het WSW, zoals gebruikelijk bij woningcorporaties.

Bron: Tubantia

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl