Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
De Blok (Buurtzorg Nederland) wil verpleeghuis afschaffen
Woensdag 12 november 2014

Als het aan Jos de Blok van Buurtzorg Nederland ligt, worden de verpleeghuizen in Nederland afgebroken. ‘Waarom moet je als dementerende in een groot huis met andere dementerenden zitten?’, vraagt hij zich af in dagblad Metro.

De Blok snapt niet dat verpleeghuizen in eerste instantie bedacht zijn. Een verpleeghuisplek kost jaarlijks 80.000 euro per persoon en niemand wil er naar toe. 'De nadruk ligt op de gezondheidsproblematiek, niet op hoe je mensen een optimale kwaliteit van leven kunt bieden.'

Als oplossing wijst De Blok naar het Buurtzorg-model. 'Creëer kleinschalige voorzieningen waar mensen kunnen leven op een manier zoals ze dat thuis gewend zijn, met hun eigen dagpatroon, wensen en behoeften. Wil je uitslapen? Dan slaap je elke dag uit.' Zorgverleners worden gekoppeld aan vier patiënten zodat het persoonlijk en overzichtelijk wordt.  'Zo wordt het ook makkelijker om familie, vrienden en vrijwilligers actief te betrekken bij de zorg.' Daarvoor is het wel nodig om goed personeel aan te stellen, het management er tussenuit te halen en de directie te halveren, voegt De Blok toe.

Klik hier voor het artikel in Metro

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl