Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed
Leegstand in reguliere seniorenwoningen corporaties
Dinsdag 25 november 2014

Van ruim honderd onderzochte corporaties heeft ongeveer de helft met leegstand te kampen en dan met name in voor senioren geschikte woningen. 

Dat blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy en Zuiver Marketing. Het leegstandspercentage ligt gemiddeld op 3,6. De leegstand concentreert zich rond de doelgroep senioren. Corporaties verhuren vaak zorgvastgoed aan zorginstellingen en aanleunwoningen via zorginstellingen. Deze instellingen hebben steeds vaker te maken met leegstand als gevolg van het scheiden van wonen en zorg. Volgens de onderzoekers zou dit, naast het ontwikkelen van nieuwe concepten in verzorgingstehuizen, juist ook kansen moeten bieden voor seniorenwoningen van de corporatie in het regulier bezit. 

Het onderzoek laat echter zien dat corporaties ook problemen hebben met het verhuren van reguliere seniorenwoningen. Zowel in de sociale als vrije sector zijn er problemen met de verhuurbaarheid. Veel bestaand bezit voldoet niet meer aan de eisen van de doelgroep qua grootte, ligging en uitrustingsniveau. De nieuwbouw die de afgelopen jaren is neergezet, is voor een grote groep senioren bovendien te duur en biedt te weinig extra’s ten opzichte van hun huidige woning.

Lees het hele artikel op de website van VNG Magazine

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl