Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

Na financiële situatie stort ook onderwijs ROC Leiden in

Ambitieuze vastgoedprojecten hebben ertoe geleid dat het ROC Leiden niet meer de laagste, maar de hoogste huisvestingskosten heeft vergeleken met collega-onderwijsinstellingen. Ondertussen is de kwaliteit van het mbo-onderwijs in Leiden achteruit gehold.          

Dit blijkt uit een vertrouwelijk rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC) naar de financiële problematiek bij het ROC Leiden dat de Volkskrant in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Begin dit jaar ging de mbo-instelling met 9.000 studenten aan wanbeleid ten onder. Het onderwijs was slecht, het bestuur was slecht en de school had veel schulden.                                                                                                                       

Volgens PwC had de hachelijke financiële situatie geleid tot een 'overlevingsmentaliteit'. Het toenmalige college van bestuur vertrouwde 'in belangrijke mate' op de financiers, aldus PwC, maar behield daarbij 'onvoldoende controle' over de poging tot een oplossing te komen.

De problemen bij het ROC Leiden zijn ontstaan door de bouw van twee grote schoolgebouwen bij de NS-stations Leiden Lammenschans (2011) en Centraal (2013). Twintig kleinere locaties werden afgestoten.

In 2010 betaalde het ROC Leiden nog geen 80 euro per vierkante meter aan huisvesting, waarmee het de goedkoopste school was vergeleken met een referentiegroep van zes andere roc's. In 2014 was Leiden opeens veruit het duurste uit, met een vierkantemeterprijs van meer dan 220 euro.                                                                                                               

Overigens meldde het Leids Dagblad dat de twee nieuwe panden niet alleen veel te duur waren, maar dat ze ook niet geschikt waren voor MBO onderwijs, wat natuurlijk opmerkelijk is voor panden die speciaal voor ROC Leiden zijn ontwikkeld....

Overigens organiseert het KMVG onder meer naar aanleiding van dit echec het congres Lessen uit Leiden, waarin wordt gekeken wat er kan worden geleerd van finanicële calamiteiten met maatschappelijk vastgoed. En hoe we deze dus in het vervolg kunnen voorkomen.

                                                                                                                                                    

Lees verder op de site van De Volkskrant                                                                                  

Tegelijkertijd meldt NRC Handelsblad vanmiddag dat zich bij het ROC Leiden voor aankomend schooljaar naar schatting een kwart minder leerlingen heeft aangemeld. Dat betekent op termijn ook een kwart minder inkomsten: een nieuwe tegenvaller voor de school die op de rand van de afgrond staat.  

Begin deze maand werd de mbo-instelling met circa 9.000 studenten gered door minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA). Zij stelde onverwacht 40 miljoen euro beschikbaar om de ergste nood te lenigen. Het geld komt uit het reguliere mbo-budget; dat betekent dat alle mbo’s in Nederland worden gekort.                                                                                              

De scherpe daling van het aantal aanmeldingen bij ROC Leiden is volgens betrokkenen een van de redenen dat de school niet is overgenomen door het ID-college, een andere regionale mbo-instelling. Die zou zich per 1 juli ontfermen over de leerlingen en docenten van ROC Leiden, maar dat was plots van de baan toen Bussemaker bekendmaakte 40 miljoen in de onderwijsinstelling te steken. Volgens de minister bracht de overname te veel risico’s met zich mee, zowel financieel als maatschappelijk.

 

Dit leidde tot verbazing bij het ID College.

 

„Wij wisten van niets. Wij hebben keihard gewerkt en gingen er vanuit dat de overname per 1 mei of 1 juli een feit zou zijn.” - woordvoerder ID College.                                                        

De minister vond bovendien het budget dat het ID College nodig dacht te hebben om ROC Leiden weer gezond te maken, te hoog. Volgens bronnen rond de onderhandelingen circuleerden er berekeningen van experts waarin dit transitiebudget op kon lopen tot maximaal 140 miljoen euro. Dat hing vooral samen met de hoge kosten rond de gebouwen van ROC Leiden.

 

Lees de reactie van ROC Leiden op de site van NRC

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl