Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

Scholen in Rotterdam gaan handelen in CO2-certificaten

(4 november 2011)

 

Scholen in Rotterdam gaan handelen in CO2-certificaten waarmee ze hun eigen vastgoed gaan verduurzamen. De gemeente Rotterdam en woningcorporatie Vestia hebben dit bevestigd. De ‘nieuwe ruilhandel’ is een van de 59 Green Deals die in Nederland gesloten zijn.

 

Het bedrijf Sublean Group ia als adviseur betrokken bij deze Green Deal. Het heeft intensief met het ministerie van EL&I samengewerkt omtrent de vormgeving van de Green Deal 4-D Oppervlakteontwikkeling. Dit concept heet Kameleon en creëert een oppervlakte die voortdurend kan reageren op haar omgeving. Wanneer de zon schijnt, draait de Kameleon zijn zonnepanelen voor. Wanneer het gaat regenen, voert het oppervlak het regenwater door het hart van de constructie naar een grijswatersysteem. Het systeem moet ook stikstofoxide kunnen neutraliseren, koude en warmte opslaan en fijn stof afvangen.

 

Tweede schil

Gebouwen krijgen als het ware een ‘tweede schil’. “Zo kan bijvoorbeeld dak of gevel als reclamezuil dienen en zonnecellen herbergen. Maar een dak kan ook als een kameleon in een dak met mos veranderen om water op te vangen of CO2 uit de lucht te halen”, zegt Peter van Dommele van de Sublean Group toe. De daken en gevels die Sublean ontwikkelde, zijn opgebouwd uit horizontale stroken die kunnen draaien naar de gewenste toepassing.

 

Zelfvoorzienend

Sublean Group gelooft dat gebouwen zelfvoorzienend kunnen door haar energie en water door te verkopen. Er kan ook worden gehandeld in CO2-certificaten, waarmee bedrijven hun uitstoot van koolmonoxide vrijwillig lokaal kunnen compenseren. Ook de reclamezuil kan geld opleveren.

 

Eerste proef

Rotterdam is de eerste stad die officieel einde van dit jaar het concept in de praktijk brengt. Dat gebeurt op het dak van het HAKA-gebouw in Merwe-Vierhavens in de Stadshavens, dat eigendom is van woningcorporatie Vestia. Volgens Van Dommele zijn de eerste resultaten ‘veelbelovend’. Bedoeling is dat de CO2-certificaten worden gegeven aan een nieuw te ontwikkelen scholencomplex in Schiebroek. De scholen kunnen die verkopen aan bedrijven die hun uitstoot van CO2 moeten compenseren omdat ze niet voldoen aan hun quota.

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl