Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

"Huiskamer van de buurt" voor en door oudere wijkbewoners

Door de bezuinigingen in de zorg komt een groep mensen niet meer in aanmerking voor de dagopvang, merkte zorgorganisatie de Posten in Enschede. Sociaal isolement, vooral onder ouderen, dreigde.

Mede hierdoor, en vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid, begon ze de op vrijwilligers draaiende 'Huiskamer van de Buurt'. “We hebben gekeken hoe we andere ontmoetingsmogelijkheden kunnen bieden.” Een laagdrempelige ontmoetingsplek voor en door wijkbewoners, dát moesten de 'Huiskamers van de Buurt' worden. Met de nadruk op ouderen. 

Het initiatief kwam van de thuiszorgpoot van zorgorganisatie de Posten en past in haar streven naar verbinding met de wijk. “Wij doen allerlei projecten samen met de gemeente, scholen en de welzijnswereld, gericht op de aanpak van sociaal isolement van ouderen”, vertelt Ineke Olthof, hoofd thuiszorg van de Posten. Drie 'Huiskamers van de Buurt' zijn het resultaat. Eén in de zorgorganisatie zelf, één in een activiteitencentrum in Enschede-West (Boekelo), en één in het dicht bij de zorgorganisatie gelegen nieuwe wijkgezondheidscentrum, waarmee de Posten een breder publiek wil trekken.

Coalitie Erbij en het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg brengen in een reportageserie levendige ontmoetingsplekken in Nederland in beeld. Plekken waar mensen in gesprek raken. Waar ook mensen met een klein netwerk of mensen die zich eenzaam of geïsoleerd voelen, op hun gemak zijn. In de vijfde aflevering bezoekt Carin Giesen zorgorganisatie de Posten in Enschede.

Lees het volledige artikel 

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl