Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

Rapport zorggebouwen: minder zorg, meer visie op wonen

De vernieuwing in de zorg staat hoog op de nationale agenda, met als belangrijkste doel de kosten in te perken. Maar er is niet alleen de economische revolutie nodig in de zorg: juist de levenskwaliteit, de core business van de zorg, laat te wensen over.  Reden voor architectenbureau KAW om onderzoek te doen naar de zorgzame woning en de manier waarop een zorgcomplex voor mensen daadwerkelijk een thuis kan worden. In de uitkomst pleiten zij voor een gedifferentieerd woningaanbod om de zorg realistisch, betaalbaar en menselijk te houden.

                                                                                                                                                           

Huisvesting in de zorg kent van oudsher twee uitersten: of je wordt thuis oud óf in een zorgcomplex. Daarom is het aanbod ook betrekkelijk monotoon. Het is het één of het ander, terwijl zich steeds duidelijker aftekent dat tussenvormen nodig zijn. Het “oud worden” – van onafhankelijk genieten van de oude dag tot aan het afhankelijk en zorgbehoevend zijn – wordt namelijk alsmaar gedifferentieerder. Drie redenen daarvoor zijn de grote veranderingen in de gezondheid en lifestyle van mensen en dat dit woonaanbod in de al intens bebouwde stad moet worden gepast.

                                                                                                                                                           

Daarom richt zich dit onderzoek op vormen van huisvesting, die zich in het gebied tussen woning en instituut bevinden, die te maken hebben met een hoge mate van stedelijke complexiteit, en waar de invloed van de toekomstige bewoner een rol speelt in het denken. hoe kan een zorgcomplex voor mensen werkelijk “thuis” worden. Hoe kan zich dit vertalen in een nieuwbouwsituatie, maar vooral ook bij de aanpassing van een bestaand complex.

                                                                                                                                                            

U kunt her rapport hier downloaden

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl