Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

Van Aken betreedt Chinese markt seniorenwoningen

Van aken architecten (VAA) uit Eindhoven betreedt de Chinese markt van seniorenhuisvesting. Vorige week bezocht een delegatie uit Sjanghai seniorencomplexen die VAA ontwierp, om kennis te maken met de visie van het architectenbureau op gebied van ouderenhuisvesting.


De komende twee jaar zijn er 48.000 seniorencomplexen nodig in China. De vergrijzing stelt het land voor een enorme uitdaging om passende huisvesting en zorg voor ouderen te realiseren.

 


VAA liet de Chinese delegatie, onder leiding van de gouverneur van het Minhang District met bijna 2,5 miljoen inwoners, onder andere twee seniorencomplexen zien. Woonzorgcentrum Molenstaete in Breda en verpleeg- en verzorgingstehuis de Anbarg in Etten-Leur. Nederland wordt als voorloper gezien als het gaat om ouderenhuisvesting. In China daarentegen is het bouwen en zorgen voor senioren een vrijwel nieuw fenomeen. Binnen de Chinese cultuur was het tot voor kort gebruikelijk dat ouderen bij hun kinderen bleven wonen. De veranderingen in de Chinese samenleving leidden er echter toe dat behoefte is ontstaan aan specifieke huisvesting voor senioren.'

 


‘De visie op seniorenhuisvesting die wij de afgelopen decennia in Nederland hebben ontwikkeld, is zeer bruikbaar voor de huidige en toekomstige situatie in China’, aldus Ron de Goeij, directievoorzitter bij VAA. Het bureau is vele jaren actief als ontwerper en ontwikkelaar van seniorenhuisvesting. ‘De bezochte instellingen zijn representatief voor de wijze waarop in Nederland het concept ouderenhuisvesting zich heeft ontwikkeld. We merken dat dit goed aansluit bij de behoefte die er in China is.’

 


VAA is sinds enige jaren actief in China. Het bureau is een samenwerkingsverband aangegaan met St. Johnson. Dit toonaangevend bureau is opgericht door Philip Johnson, een van de grondleggers van de Amerikaanse architectuur van twintigste eeuw. De gesprekken die deze week zijn gevoerd met de Chinese delegatie, zijn daarop een vervolg.

Bron: Vastgoedmarkt

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl