Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

Verzorgingshuis hoeft niet altijd geheel op de schop

Meer hotel dan woongebouw, aldus het bouwkundige oordeel over verzorgingshuizen. Dat maakt het lastig om de oudere gebouwen een nieuwe woonfunctie te geven. Dan moet er immers flink worden vertimmerd tegen hoge kosten. Het laatste KCWZ-artikel over “scheiden wonen en zorg in de praktijk” verkent de keuzes die organisaties kunnen maken voor verbouwing tot zelfstandig te verhuren eenheden.

Scheiden wonen en zorg betekent dat cliënten huur betalen huur voor hun woonruimte en zelf verantwoordelijk zijn voor hun huishouden. Dit stelt eisen aan de woning. Het verzorgingshuis voldoet daar meestal niet aan. Denk bijvoorbeeld aan kookgelegenheid, eigen water-, gas- of elektriciteitsmeter, eigen CAI of internet aansluiting en een wasmachine aansluiting. Welke mogelijkheden zijn er om zelfstandig wonen mogelijk te maken in het voormalige verzorgingshuis?

Er zijn twee varianten van scheiden wonen en zorg: het “volledig pakket thuis” of VPT waarbij de bewoner nog steeds recht heeft op het verblijfsaanbod van de organisatie, maar wel zelf de huur betaalt, en “thuiszorg”, waarbij de bewoner behalve huur ook alle dienstverlening moet betalen. In het eerste geval is het minder noodzakelijk om een appartement geschikt te maken voor zelfstandige bewoning. De bewoner maakt immers nog gebruik van het restaurant, de linnenservice, enzovoorts van de zorgaanbieder. Het VPT is alleen beschikbaar als alternatief voor een ZZP. En aangezien ZZP1, 2 en 3 zijn verdwenen, zal ook het equivalent VPT niet meer bestaan.

Lees hier het  hele artikel 

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl