Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

'Verzorgingshuis weg, hele dorp gedupeerd'

Zorgorganisaties in krimpgebieden vrezen dat zij door het kabinetsbeleid locaties moeten sluiten en dat daardoor ook belangrijke algemene voorzieningen verdwijnen. Zorgkantoren kopen dit jaar 12 procent minder zorg in. Gerard Schoep, directeur-bestuurder van Zorgcentra Zuidwest Drenthe heeft drie woonzorgcentra: in Dwingeloo, Ruinen en Halvelte. Voor deze laatste locatie voorziet hij problemen.

 

 

"Als verzorgingshuizen moeten sluiten omdat ouderen van de overheid  steeds langer thuis moeten blijven wonen, treft dat ontmoetingsplekken en algemene voorzieningen die een functie hebben voor hele dorpsgemeenschappen", zegt Schoep tijdens een rondleiding op zijn locaties. "Denk  aan restaurants voor senioren, de tafeltje-dekje service voor zelfstandig wonende ouderen in de wijde omgeving, de kapperszaak en het winkeltje. Straks is het niet meer mogelijk mensen warme maaltijden thuis te brengen. Wellicht verdwijnt ook de kapsalon."

 

Om deze problemen te ondervangen kijkt Schoep met gemeenten en welzijnsorganisaties of voorzieningen in de dorpen te combineren zijn. Zo overwegen zij de bibliotheek van Dwingeloo die met sluiting wordt bedreigd, gedeeltelijk onder te brengen in het plaatselijke woonzorgcentrum De Weyert.

 

Lees het hele artikel op de website van KCWZ

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl