Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

VUmc Cancer Center Amsterdam door D/Dock

De ruimtelijke voorwaarden voor een healing environment zijn lastig te realiseren in bestaande ziekenhuisgebouwen, die veelal bestaan uit lange gangen met aan weerszijden kamers. Daarom reserveerde het VUmc een van de vier recent gerealiseerde dakopbouwen voor het nieuwe Cancer Center. D/DOCK maakte een ontwerp dat dienstbaar is aan de omgeving en respectvol naar de gebruiker.

 

Dakopbouw D, een lichte constructie met open kopgevels, is een ontwerp van Architectenforum. Dit bureau ontwierp samen met D/Dock de ideale plattegrond voor een omgeving die de nieuwste inzichten op het gebied van de healing environment incorporeert. Zo zijn open ruimtes ontstaan met een heldere en eenvoudige oriëntatie en transparantie.

 

Simuleren van de natuur

De lange wanden in de behandelruimtes en die in de spreekkamers zijn voorzien van Green Walls, een door D/Dock ontworpen, glazen wandsysteem met geprinte bladerpatronen en een daglichtsimulatieprogramma, dat natuur en daglicht nabootst. De vormen van het patroon veranderen op subtiele wijze, waarmee de suggestie van bewegende struiken en bladeren wordt opgeroepen. De plafonds boven de behandelstoelen zijn voorzien van groene plantenmotieven en bakenen de ruimte rondom de stoelen af.

 

Patiëntenlounge en wellness

Een van de meest bijzondere plekken in het oncologiecentrum bevindt zich op de zesde verdieping. De patiëntenlounge en de 'wellness'-ruimtes bieden plaats aan activiteiten die het lijden van de patiënten verlichten, hun stress verminderen en zo hun welzijn verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn adviezen over beweging, tips voor aangepaste voeding, fysiotherapie en behandelingen en workshops van een schoonheidsspecialiste.

 

Moderne spa

Omdat de activiteiten in deze ‘lifestylepoli’ sterk afwijken van de andere werkzaamheden die in het oncologiecentrum plaatsvinden, koos D/Dock voor een inrichting en materialisering die doen denken aan een moderne spa. Zo zijn alle hoeken afgerond, zijn er chique, donkere houtfineersoorten gebruikt en zijn de wanden voorzien van roestvast stalen plinten en zacht licht. De kleuren mosgroen, okergeel en boombruin zorgen voor de broodnodige contrasten met het alomtegenwoordige wit. Samen met de nissen in de wanden waarin bloemen en planten staan, zorgen deze elementen voor een huiselijk gevoel.

 

Voor meer informatie en foto's klik hier

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl