Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

Wouter Bos: Limburgse zorg staat aan vooravond grote veranderingen

De zorg in Limburg gaat de komende jaren snel en rigoureus veranderen. Minder in het ziekenhuis en meer zorg in wijken en buurten. Dat voorspelde oud-politicus Wouter Bos gisteren in Maastricht. Het roer moet volgens hem om omdat de zorg onbetaalbaar aan het worden is. Daarbij is de noodzaak om in Limburg de zorg snel te hervormen groter dan elders vanwege de grotere vergrijzing en terugloop in bevolking, aldus Bos. In Limburg is de zorg sinds enige tijd de grootste werkgever met 90.000 banen.

 

Meer samenwerken

Volgens de voormalig vice-premier betekent die herverkaveling van de zorg dat ziekenhuizen kleiner worden, meer gaan samenwerken en zich nog verder moeten gaan specialiseren. Hij vraagt zich af of het Atrium in Heerlen en Orbis in Sittard-Geleen samen voldoende sterk zijn of voegt het AZM in Maastricht zich ook nog bij die twee? Of gaat het AZM met ziekenhuizen over de grens samenwerken? En wat gebeurt er in midden- en Noord-Limburg vraagt Bos zich af. Gaan die allemaal samen? Of gaat het Weertse ziekenhuis samenwerken met die van Eindhoven, over de provinciegrenzen heen?

 

HUISARTSEN BELANGRIJKER

De huidige topman van KPMG Healthcare voorziet dat huisartsen en andere medische hulpverleners in buurten en wijken meer zorg gaan doen. Deels zorg die uit het ziekenhuis wordt gehaald. Dat alles omdat de huidige zorg onbetaalbaar dreigt te worden. Daarbij pleit Bos dat consumenten en politiek zelf de nieuwe zorg gaan vormgeven en niet overlaten aan de markt. 

 

ZIEKENHUIZEN

Bos bekritiseert het huidig financieringsmodel van ziekenhuizen. 'Elke ziekenhuisdirecteur wordt nog steeds beloond voor groei'. En zal daardoor volgens Bos niet aansturen op een efficiëntere organisatie die ook nog eens keuzes maakt welke verrichtingen nog wel en welke niet meer verricht moeten worden. Mocht de privatisering in de zorg verder gaan dan denkt Bos dat het om 10 tot 20 jaar gedaan is met de werkwijze van maatschappen van specialisten binnen een ziekenhuis. Noch private investeerders noch verzekeraars willen graag met die samenwerkingsbedrijven van medische specialisten samenwerken, zegt de voormalig voorman van de PvdA. 

 

AWBZ

Bos wijst niet alleen naar de ziekenhuizen waar veel gaat veranderen. Mogelijk nog meer ombuigingen komen er volgens hem bij de AWBZ, de algemene wet bijzondere ziektekosten waaruit onder meer de verpleeghuiszorg wordt betaald. 

 

IMMENS

De bijeenkomst in de Sint Janskerk in Maastricht werd georganiseerd door stichting Immens, een platform voor bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen voorstaan.  

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl