Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

Zorgaanbouw: snelle uitkomst voor ouderen

Door omstandigheden kan het gebeuren dat iemand niet meer in staat is om op de eerste verdieping van zijn of haar huis te komen. Bouwbedrijf Risseeuw BV biedt voor dit vervelende probleem een vlotte en innovatieve oplossing. Het bedrijf uit Axel plaatst binnen één dag een Zorgaanbouw aan een bestaande woning.

 

Ideaal voor mensen die graag in hun eigen huis willen blijven wonen of niet in aanmerking komen voor een plaats in het verzorgingstehuis. Een volledig aangepaste aanbouw wordt door middel van een sluis verbonden aan het huidige huis en lost daarmee binnen korte tijd een groot praktisch probleem op. Directeur Adri Vlaander vertelt over het ontstaan: “Ik kreeg het idee door familieleden, voor wie de slaap- en badkamer onbereikbaar waren geworden en met hulp in de keuken gewassen moesten worden. Dat is toch echt niet meer van deze tijd, ook voor degene die de zorg verleent is dat verre van ideaal.”

 

Oog op de toekomst

Na het ontwikkelen van de zorgaanbouw ontvangt Risseeuw al snel respons: “Wij krijgen veel enthousiaste reacties, het is nu de tijd om dat concreet te gaan maken”, vertelt Vlaander. Met het oog op de toekomst zal de zorgaanbouw steeds vaker een uitkomst kunnen bieden. In 2019 zal meer dan de helft van de Nederlandse bevolking de 50 gepasseerd zijn. In combinatie met een overheid die het stimuleert om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, is Risseeuw er op tijd bij. “De zorgaanbouw is iets van de lange adem, misschien dat wij nog net iets te vroeg zijn, maar dit probleem zal steeds urgenter worden.”

 

Bouwen onder perfecte omstandigheden

In de Axelse werkplaats van Risseeuw wordt een nieuwe zorgwoning onder ideale omstandigheden gebouwd, waarna deze voor 95 procent afgewerkt uit de werkplaats komt rollen. Nadat de opdracht voor een aanbouw is gegeven, wordt deze na 8 weken geleverd en binnen één dag geplaatst en volledig afgewerkt. “Daarmee zijn wij wel onderscheidend in de markt. Het team komt ’s ochtends vroeg aan en ’s avonds kan er in de aanbouw gedoucht en geslapen worden”, zegt Vlaander.

 

Speciale opdrachten

Tijdens het voortraject en de plaatsing worden de bewoners volledig ontzorgd door het bouwbedrijf. Dat is fijn voor degene die een aanbouw krijgt, maar geeft het werk ook een andere dimensie voor de makers: “Het is heel anders om zoiets te bouwen, je biedt echt een oplossing. Het is erg speciaal om die af te leveren.”

 

Meer info over de Zorgaanbouw

Bron: Bouwend Nederland

Partners
Hommelberg & Partners
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl