Kennis Instituut Maatschappelijk Vastgoed

Zorgcentra kunnen besparen op energie

Door bewuster om te gaan met energie kunnen woonzorgcentra veel geld besparen. Dat is de belangrijke uitkomst van het rapport ‘Samen verduurzamen’ van woningcorporatie Habion en Urgenda, een actie-organisatie voor duurzaamheid en innovatie in Nederland. De initiatiefnemers roepen alle zorghuizen van Nederland op om samen zoveel mogelijk energie te besparen.

Vier zorghuizen van Habion zijn van januari tot maart de strijd aan gegaan om zoveel mogelijk energie te besparen, met behoud van comfort voor de bewoners. Tijdens deze ‘Energiestrijd Zorghuizen’ bespaarden de huizen gemiddeld 15 procent op hun energielasten. De besparingen kwamen eenvoudig en zonder investeringen tot stand door bewustwording, gedragsverandering en verfijning van het instellen van de collectieve installaties.

 


Positieve ervaringen

Succesvolle maatregelen zijn nachtverlaging toepassen op collectieve verwarmingsinstallaties, beperking van de verlichting in de algemene ruimten en afzonderlijke dag- en nachtinstellingen voor luchtbehandeling en luchtbevochtiging. De positieve ervaringen van de initiatiefnemers, de bewoners en medewerkers van de zorghuizen zijn gebundeld in het rapport. Hierin blijkt niet alleen dat de wedstrijd zorgt voor een gezamenlijk doel, enthousiasme en meer saamhorigheid binnen de woonzorgcentra, maar ook duidelijke resultaten oplevert.


 

 

Zonder voorinvestering

Vervolgens heeft Habion onderzoek gedaan onder de hele woningvoorraad van 76 huizen. ‘Wanneer we de cijfers van de Energiestrijd vertalen naar alle Habion-huizen is een jaarlijkse besparing mogelijk tot 1,6 miljoen euro’, zegt Habion-directeur Peter Boerefijn. Voor alle 1900 zorghuizen in Nederland zou dit een besparing van 40 miljoen euro opleveren. ‘Zonder voorinvestering en met behoud van comfort.’

 

Partners
Institute for Business Research
LinkedIn
E. info@KMVG.nl | www.kmvg.nl